Mental Coaching: voor tobbers of toppers?

Bewijs wint van nuchterheid

Mental Coaching heeft de laatste jaren aanzienlijk aan betekenis gewonnen in de begeleiding van toppers. We hebben het dan met name over de sportwereld. In bepaalde takken van sport is mindsetting, visualisatie, triggering en body-control niet meer weg te denken uit de trainingsschema’s. Zelfs in die sporten waar aanvankelijk ‘nuchterheid’ deze begeleiding op afstand leek te houden, is men overstag gegaan voor de successen die het oplevert in concentratie, evenwicht en prestaties.

Topprestaties in sport en werk

Niet alleen in de sportwereld worden topprestaties geleverd. Competitie, druk en prestatiebelang zijn ook volop aanwezig in bedrijven en organisaties.

Het komt niet altijd direct op tafel, maar ook hier lijkt concentratie, het hebben van een stevig mentaal en emotioneel evenwicht en effectieve ontspanning onontbeerlijk voor goed presteren.

Tenminste wil er sprake zijn van duurzaam presteren en balans. Over een enkele reis burn-out hebben we het hier immers niet.

In de internationale managementschools wordt dit goed begrepen. Hoogleraren, goeroe’s, auteurs en specialisten doen hun intrede om topmanagers wegwijs te maken in de wereld van ons brein, onbewuste processen en hoe emoties te reguleren!

Hoe krijg je vat op je manier van denken, op je gevoelens? Hoe kom je in vorm en houdt je stress in de hand?

Jij ook wereldberoemd?

Je hoeft geen speler van AC Milan te zijn om je perfect te kunnen ontspannen; op Wimbledon te spelen om je mindset te kunnen sturen of een internationaal topbestuurder te zijn om de scherpe randjes van je persoonlijkheid te hanteren.

Het kunnen sturen van je gedachten en gevoelens in combinatie met het bewust kunnen inzetten van de sterke kanten van je persoonlijkheid zal ook jou goed doen. Denk aan:

  • Het geven van uitdagende presentaties
  • Omgaan met uitdagende en moeilijke klanten
  • Begeleiden van lastige projecten
  • Leiding geven aan medewerkers die niet mee -lijken- te willen
  • Presteren onder de druk van targets en limieten.

Redenen genoeg om gebruik te maken van best practices op het gebied van Mental Coaching.

Ben je dan een loser?

Mindbug nummer 1: Mental Coaching is voor losers.

Zoals je hebt gezien is dit een achterhaald idee. En zoals de sportwereld in veel zaken voorop loopt in ontwikkeling van nieuwe tools voor beter presteren, liep deze wereld ook voorop in de idee dat Mental Coaching voor winners is. De successen en prestaties liegen er immers niet om.

Bij Outstenders huldigen we het principe dat wil je ambitie, passie en talent ten volle benutten, dan is Mental Coaching een onmisbare tool.

Onder handbereik en op maat

In de Outstenders begeleiding zetten we Mental Coaching op maat in.
We maken daarbij onderscheid in de ‘Outside Job': ontwikkeling van doen, vaardigheid en gedrag en de ‘Inside Job': ontwikkeling van denken en voelen; reguleren van emoties en beleving.

In onze jarenlange ervaring als coaches/trainers en counsellors durven we te stellen dat de ‘Inside Job’ als meest welkome toevoeging wordt ervaren. Zelfzeker en zelfvertrouwd kunnen functioneren wordt in vertrouwelijkheid vaak als nummer 1 ontwikkeldoel gesteld.

Door inzichten en gerichte training aan te reiken worden goede resultaten behaald bij o.a.

  • ontspannen toewerken naar belangrijke prestatiemomenten
  • herkennen en adequaat reguleren van stress
  • omgaan met spannende gebeurtenissen en roerige tijden
  • focus hebben en houden in loopbaan en werk
  • evenwichtig blijven in leiderschap en samenwerking; met name in lastige situaties….